YELİZ ÇINAR SON ZAMANLARIN GÖZDE EĞİTMENİ

Son zamanların gözde mesleği olan NLP ve EFT eğitmenliği oldukça revaçta olmaya başladı. Bizde bu mesleğin önde gelen isimlerinden Yeliz Çınar'a sorularımızı yönelttik.
 

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?


Ben Yeliz Çınar. 36 yaşındayım. 10 yıl kadar farklı kurumsal şirketlerde kalite departmanında yöneticilik yaptım. Birazdan anlatacağım sebeplerden dolayı da 4 yıldır Profesyonel Yaşam Koçluğu çatısı altında Bilinçaltı Uzmanlığı ve Şifacılık alanlarında çalışmalar yapıyorum.
Çocukluğumdan itibaren insan, insanın doğası ve ruhu her zaman ilgili çekmiştir. İnsanın hiçbir zaman şu an içinde bulunduğumuz madde dünyasına ait olduğunu kabul edemedim. Nedense hep daha fazlası olması gerektiği yönünde bir düşüncem vardı. Sonundan yaradılış hikayemiz olan, insanın zaten dünyada değil cennette yaratıldığı buraya sınavları için gönderildiğini ve Şeytanla bir savaş içinde olduğunu kafamda oturtunca benim için serüven başlamış oldu. Bu serüven de şu an göründüğüm kadar pozitif olarak geçmedi. Kendi değişim ve dönüşümlerim de sancılı süreçler yaşadım.
Sonuç olarak da, gerek okul hayatım, eğitimlerim,  gerekse çalışma hayatım vesilesiyle ülkenin birçok kentinde yaşam sürdüm. Farklı kültürler ve farklı insanlar tanımam beni artık insana dair bir iş yapmam konusunda net karar vermemi sağladı. Bugün artık buradayım ve koçluk ve şifacılık alanında başka insanların hayatlarına dokunuyorum.


Aldığınız eğitimler ve mesleğiniz hakkında bilgi verir misiniz?


Ben Kimya Mühendisliği ve İşletme Mezunuyum. Şimdi eş zamanlı olarak Psikoloji ve Sosyoloji okuyorum. Bunlar dışında aldığım eğitimler, Yaşam Koçluğu, NLP, EFT, Kuantum, Regresyon, Meditasyon, Nefes ve Thetahealing. 
Koçluğun ne olduğunu ve olmadığını ısrarla anlatmak zorunda kalıyoruz çoğu zaman. Öncelikli olarak Yaşam Koçluğu bir yol arkadaşlığıdır. Koç, bir yolda yürürken tökezleyen ama yine de bu yolu yürümeye istekli kişiler ile bu yolu birlikte yürür. 
Benim özelime gelecek olursak, ben danışanlarımda değişimden çok dönüşümü hedefliyorum. Hayatlarına holistik bir bakış açısı ile yaklaşıp, kişinin önce kendini tanıması, hangi konularda ne gibi iyileşmeler yaşaması gerektiğini belirleyip, dönüştürüyoruz. Danışanın en iyi versiyonu olması ve tekamül yolunda ruhunun olgunlaşması için geçmesi gereken tüm sınavlardan başarılı şekilde geçmesine Yaradanın izni ile destek oluyorum.
Bu kadar çok eğitim almamım nedeni de aslında tamamen danışanın kendisine özel ihtiyacı doğrultusunda bir yol haritası çıkarmak.


Verdiğiniz eğitimlerin konuları nelerdir ve neyi amaçlamaktadır?


Ben şu anda NLP ve EFT eğitmenliği yapıyorum. Thetahealing eğitmeni olma yolunda da ilerliyorum.
Verdiğim eğitimlerde insanlara blokaj yaratan bilinçaltı sebeplerini ortadan kaldırarak, dönüşüm yaşamalarını sağlayan bu teknikleri kendi kendilerine veya diğer kişilere uygulayabilecek duruma gelmesini sağlamaktır. Bunun amacı herkesin kendi üst versiyonuna ulaşıp, insanlığın yükselişi için küçük de olsa kendi adıma bir katkı sağlamaktır. Ayrıca eğitimler dışında çok küçük ücretler karşılığı workshoplar da düzenliyorum ki daha fazla kişiye ulaşsın ve herkeste kendi ile ilgili farkındalıklar oluşsun.
NLP bilinçli ve bilinçsiz zihnimizin çalışma prensiplerini öğrenip, kendimizi ve insanları daha iyi tanımaya yol açar. Bu teknik ile bilinçaltımızın kodlarını dönüştürme tekniğidir, yeni bir öğrenme sürecidir aslında. NLP hayatınıza şunları katar; kendini tanıma, duygusal dayanıklılık ve duyusal keskinlik, ilham veren sorular sorma, problemlere çözümcül yaklaşma, içsel çatışmaları çözme ve istenmeyen davranışlardan kolayca kurtulma.
EFT (Emotional Freedom Technic) nin Türkçe açılımı Duygusal Özgürleşme Tekniğidir. Eğer bizi yolumuzda tökezlememize neden kök neden bir duyguya dayanıyorsa, bu teknik oldukça etkili sonuçlar verir. Duygular enerjisel olarak var olurlar ve bedenimizde ve enerji bedenimizde birikirler. Bu birikimi harekete geçir enerji akışını düzenlemek için, vücutta belirlenen belli noktalara vuruşlar yapılır. EFT basit ve pratik fakat oldukça etkili bir yöntemdir. İğnesiz akapunktur gibi düşünebilirsiniz.
Birçok ünlü ve marka sahipleri yaşam koçu ile kendi hayatlarına destek sağlıyor. Hangi konularda Yaşam Koçu desteği şarttır?
Evet koçluk dünyada çok eskiye dayanıyor. Fakat ülkemizde daha yeni yeni farkına varılan bir meslek. Birçok ünlü iş adamının da yaşam koçu bulunuyor. Ve dediğiniz gibi bu kişilerin ünlü ve marka olmalarının sebebi de tek başına olmasa da bir koçla çalışmaya dayanıyor.
Yaşam Koçluğu alanı aslında isminde de anlaşılacağı gibi yaşama dair her şeydir. Kısıtlamak olmaz. Fakat bu konuda koçlar kendilerine alan belirleyip bazı konularda uzmanlaşabilirler.
Yaşam koçluğu desteği insanlara dışarıdan bir gözün yardımıyla o kişinin kendini tanımasını, hayatı için yol haritası çizmesini, bu yoldaki engelleri nasıl kaldıracağını yine kişinin bulmasını sağlayan bir süreçtir. Hayatında değişim ve dönüşüm isteyen, hedefleri olan veya olmasını isteyen herkese, kendi alanlarına uygun bir koçtan profesyonel destek almasını öneririm. Hayatlarındaki değişime inanamayacaklardır.

 


Danışanlarınız en çok hangi konularda desteğinize ihtiyaç duyuyor. Ve çözüm süreci nasıl ilerliyor?


Bunu üzülerek söylüyorum ki maaselef insanlar hastalıklar için ve artık son zorlanma noktasında geliyorlar. Neden üzülerek söylüyorum? Az önce de bahsettim bir şeye o kadar tutunup yaratımını yapıyoruz ki artık o hastalığa dönüşüyor ve bizi duygusal olarak son noktaya taşımış oluyor. Hastalık, bizi artık bunu çöz diye gelen bir sinyaldir. Fakat keşke insanlar bunları hastalığa dönüşmeden önce farketseler ve dönüştürseler. Ben bu yüzden farkındalık alanında da çalışmalar yapmaya özen gösteriyorum.
Çözüm süreci de haftalık, genelde haftada bir kez, seans görüşmesi olarak ilerliyor. Ben seansları tamamen kişinin gerek duyduğu ölçüde, onun da iznini alarak çıkardığım bir yol haritası ile ilerliyorum.


Bilinçaltı resetleme söz konusu olabilir mi? Yani unutmak istediklerimizi silebilir miyiz? 


(Gülüyor) Eğer kelime anlamı olarak bakacak olursak, bilinçaltı resetleme veya çok kullanılan şekli ile bilinçaltı temizliği diye bir şey yok.
Burada yapılan şey bilinçaltımızın çalışma prensiplerinden biri olan ‘bilinçaltının zaman kavramının olmaması veya sadece anı algılaması’ diyebiliriz. Zamanı bizim zihnimiz geçmiş-şimdi-gelecek olarak algılar. Fakat gerçekte zaman sadece anlardan oluşur ve bir bütündür. Şu anda bir şeyi değiştirmeniz geçmiş ve geleceği de etkiler, hatta tüm insanlığınkini de etkiler. Bu nedenle bu çalışmalar çok önemlidir. Yani biz geçmişte yaşadığımız bir olay sonucu yarattığımız bir kod ile bugünümüzü etkiliyorsak, bilinçaltında geçmişe gidip o anı tekrar yaşatarak oradaki kodu değiştirip bugünümüzü ve geleceğimizi dönüştürüyoruz. Aslında hepsi anda oluyor.


NLP ve EFT nedir?


NLP ve EFT den biraz bahsetmiştik biraz önce. Kısaca thetahealing e değinmek isterim.
Thetahealing en etkili enerji şifa tekniklerinden biridir. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal yani bütüncül şifayı theta beyin frekansında odaklanmış dua ile yapılan meditatif bir süreç ve bilinçaltı dönüşüm tekniğidir.


Mesleğiniz insanlığın daha pozitif ve daha başarılı olması mümkün mü?


Bu harika bir soru çünkü tam da mesleğin amacı bu. 
Ama burada da kısaca bir şeye değinmek istiyorum. Pozitif enerji diye de bir şey yoktur. Yüksek ve düşük frekanslı enerji vardır. Bunu şuna benzetebiliriz. Olgunlaştıkça nasıl daha küçük yaşlarımızdaki sorunlarımıza veya üzüldüğümüz şeyler çocukça ve komik geliyorsa, burada da daha yüksek bir frekansa çıkınca düşük frekanstaki düşüncelerimiz ve duygularımız önemsizleşiyor. Yani bir öğrenme ve olgunlaşma süreci. Bu da bizi ilahiye yaklaştırıp, madde dünyasının dertlerini hayatımıza çekmemizi engelliyor.
Günün sonunda insanlığın daha üst frekansa çıkıp, ilahiye yaklaşması ile zaten başarı otomatik olarak gelecektir. 
Dünya genelinde yaşanan küresel nedenler birçok insanda kapanması zorlaşan bir psikolojik ve endişeli bir gelecek söz konusu oldu. İnsanlarımıza önerileriniz nelerdir?
Bu konuda ben günlerce konuşabilirim. Çünkü gerçekten bu konunun tam anlaşılması için bir gaz ve toz bulutuyduk kısmına kadar hatta daha eski yaradılışımızın en başına kadar gitmek gerekir.


Bu dünyaya geliş nedenimizi önce çok iyi anlamamız gerekiyor. Biz insanlık olarak neden buradayız? Neden cennetten kovulduk? Biz neye hizmet ediyoruz? Ve şu an nasıl bir sürecin içerisindeyiz?


Bu soruların cevapları çok uzun günümüz için birkaç cümle söyleyeceğim. Dünya ve insanlık bir döngü ile ilerliyor ve şu an ikisi için de bir yükseliş süreci yaşanmasının hemen öncesindeyiz. Çoğu dönüşüm kaos ile gelir. Kaos olsun ki dönüşüm yaşansın. İnsanlığa ne olduğu ve nasıl bir varlık olduğu unutturulmuş fakat uyanış başlıyor. Ve bu uyanışı istemeyen taraf korku yaratarak yine insanlığı bir kapanma sürecine sokmaya çalışıyor. Çünkü insan korku ile çok kolay baskılanır ve yönetilir. Bu insanın zayıf yanı. Fakat bu dönemde yaşayan insanlara şunu söylemek isterim ki, bu süreçte dünyaya gelmiş ruhlarsak bunu göze alıp geldik ve bu bizim tekamülümüzün bir parçası. Gündelik bu dünya meşgalesi ile gerçekliğimizi unutmamayı tavsiye ederim. Bu demek değildir ki bu madde dünyasında hiçbir şey yapmayacağız hepsinin bir dengesi olması lazım ama şu anki durum zaten çok fazla madde dünyasında yaşamamızdan kaynaklı. İnsanlık bir an önce silkelenip, gücünün ve durması gereken yerin farkına varmalı. Umarım sözlerim anlaşılmıştır.
Önerim her bireyin farkındalığını arttırması ve olaylara biraz daha dışarıdan bakabilmesidir.


Son olarak okuyucularımıza ve takipçilerimize neler söylemek istersiniz?


Sen bir ruha sahip değilsin, bedene sahip bir ruhsun. Bu dünyaya geliş amacını bul ve ona göre yaşa.

 

Röportaj Haber Editörü
Prenses Gülay Kılıç 

Insta : https://instagram.com/gulaykilicofficial 
Mail :  gulaykilicofficial@gmail.com