Kamera Önü Oyunculuk Eğitimi Nasıl Oluyor?
Kamera önü oyunculuk, isminden de kolaylıkla anlayabileceğiniz üzere genellikle TV'lerde gördüğünüz film, dizi, reklam ya da klip gibi çalışmalardaki oyunculuğa denir. Bu yönüyle oyunculuğu sahne oyunculuğu ve kamera önü oyunculuk şeklinde ikiye ayırmak mümkündür. Seyirciyle etkileşim içerisinde olunan tiyatroya kıyasla kamera önünde rol yapmak oldukça farklı kazanımlar ve beceriler gerektirmektedir. Bu nedenle kamera önü oyunculuk eğitimi için sahne oyunculuğunda farklı bir program planlamak şarttır.
Peki kamera önü oyunculuk eğitimi nasıl oluyor? Kamera önü oyunculuk ile sahne oyunculuğu arasındaki en büyük farkın deneyimde yattığını hemen belirtelim. Sahne oyunculuğu çıkıp oyunculuğunuzu konuşturmanız için gereken tüm koşullara sahiptir. Ancak buna karşılık tekrar çekim şansınız olmadığı için en iyi performansınızı tek seferde ortaya koyabilmeniz gerekir. Buna karşılık kamera önü oyunculuk ise set atmosferinin karmaşıklığını barındırmaktadır. Siz kamera önünde rol yapmak için uğraşırken kameranın arkasında gerçek bir kaos olabilir. İtiraf etmek gerekir ki böyle bir atmosferde role odaklanabilmek için özel becerilere ihtiyaç vardır.
Yazımızda kamera önü oyunculuk eğitimi nasıl yapılır, kamera önünde rol yapmak için öğrenmeniz gereken beceriler nelerdir gibi sorulara yanıt vereceğiz. Eğer TV dünyasının aranan yüzlerinden biri olmak istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.
Kamera Önü Oyunculuk Eğitimi Nasıl Yapılır?Yazımızın başında belirttiğimiz gibi kamera önü oyunculuk, sahne oyunculuğundan farklı olarak kendine özgü zorluklar barındırmaktadır. Bu nedenle temel oyunculuk becerilerinizin üzerine kamera önünde rol yapmak için yeni beceriler eklemeniz şarttır. Gelin şimdi kamera önü oyunculuk eğitim nasıl yapılır, adım adım inceleyelim:
Temel OyunculukKamera önü oyunculuk eğitimi hakkında detaylara geçmeden önce kursiyerin temel oyunculuk bilgilerinden emin olmak gerekir. Bu nedenle ilk aşamada nefes ve ses kontrolü, beden dili kullanımı, etki ve tepki egzersizleri, beş duyu hafıza çalışmaları gibi uygulamalarla başlamak faydalıdır.
Metot OyunculuğuKamera önü oyunculuk eğitimi nasıl oluyor sorusunda hesaba katılması gereken tekniklerden biri de metot oyunculuğudur. Metot oyunculuğu, oyuncunun kendi deneyimlerini performansıyla birlikte ele alarak rolüne gerçek duygularla hayat vermesidir. Özellikle kamera önü oyunculuk gibi karşınızda seyirci olmayan bir meslekte metot oyunculuğu oldukça faydalıdır.
Karakter ÇalışmalarıKamera önünde rol yapmak için gerekli becerilerin en önemlilerinden biri de hızlı role girme egzersizleridir. Bunun için kamera önü oyunculuk eğitimi içeriğinde gündelik bir eylemi oynama, karaktere uygun tonlama, farklı karakterler örneklerini yeniden yorumlama, iç konuşma ve iç konuşma sonrası tepkilere yönelik çalışmalar vardır.
Kamera AlgısıSahne oyunculuğundaki mekan ve sahne algısına ek olarak kamera önü oyunculuk için oyuncunun kamera algısı da güçlü olmalıdır. Bu nedenle kursiyere görsel farkındalık kazandıracak çalışmalar yapmak ve kamera algısı ile göz algısı arasındaki farklar hakkında bilgi vermek gereklidir. Aynı zamanda farklı planlarda ölçekleme örnekleri üzerine çalışmak ve kameranın oyuncudan beklentilerini oyuncuya aktarmak kamera önü oyunculuk eğitimi içerisinde karşılaşacağınız uygulamalardan biridir.
Okuma ve Çekim ProvalarıKamera önü oyunculuk eğitiminin olmazsa olmazlarından biri uygulamadır. Kursiyerin kamera önündeki imajını belirleyebilmesi için kamera önü deneyiminin yeterli yoğunlukta olması gerekir. Ayrıca okuma ve çekim provalarını Greenbox oyunculuğu, hareketli kamera tekniği, çok sayıda kameraya karşı oynama gibi farklı uygulamalarla desteklemek de önemlidir.